Knappt ens symtombehandling

Jaha. Regeringens direktiv för vilka som ska få driva offentligt finansierad verksamhet kom igår. Det ska vara sk ”varaktiga” ägare. I övrigt säger man ingenting. Inga exempel på vad detta betyder, ingen tidsangivelse för hur länge varaktigt kan tänkas vara, ingenting om vinstuttag. Centern ser inte helt oväntat den vaga formuleringen som en seger. Jag hade visserligen inte väntat mig något hållbart om hur skattefinansierad verksamhet ska styras upp, men efter Borgs och Björklunds tidigare uttalanden om riskkapitalbolag hade jag ändå väntat mig något som kunde leda till symtomlindring. Och då hade jag ondgjort mig över det.

Ett av de stora problemen med hur diskussionen förs idag är nämligen just att den tillåts handla om symtombehandling. Vi har problem i skolan – med kunskapsnivå, skolk, ordning, undervisningstid, etc. Dessa problem tycks politiker ha en massa lösningar för att komma till bukt med när de väl är ett faktum, men få förslag för att förhindra att det uppstår.

Som nu när det gäller vem som ska tillåtas driva skattefinansierad vård, skola och omsorg. Jämför diskussionen om driftsform med tex bekämpningsmedel (retoriskt – utan jämförelse i övrigt). Låt säga att det finns olika former av bekämpningsmedel (ägarformer) med liknande effekt, vara av ett är rejält giftigt (riskkapitalbolag). Istället för att helt enkelt förbjuda det och därmed förhindra problemen innan de uppstår, hittar man på lindrande åtgärder. Man får inte använda så mycket av det, eller bara på vissa avgränsade områden, eller noga filtrera utsläppen, eller eller lova att plantera träd som kompensation, eller köpa utsläppsrätter.

Symtomlindring. Men faktum är att även ett förbud mot riskkapitalbolag vore att behandla symtom. Frågan man borde ställa är varför vi över huvud taget behöver bekämpningsmedel. I vårt fall blir frågan varför riskkapitalbolaget över huvud taget är intresserat av att äga en skola. Att göra något åt orsaken till riskkapitalbolagens intresse vore att adressera det verkliga problemet. Om det inte går att tjäna så orimligt mycket pengar på att driva en skola så löser sig problemet av sig självt.

Regeringen: Utredning om kriterier för varaktigt ägande inom friskolesektorn och andra offentligt finansierade välfärdstjänster
SR: Privata ägare inom välfärden ska vara långsiktiga
SvD Näringsliv: Bråk om utredning kring friskolorna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>