Det är mycket nu

Både Socialdemokraterna och Moderaterna gick i veckan ut i medierna med varsin syn på skolan. Lite oväntat, inte minst för Folkpartiets Jan Björklund, sågar Moderaterna tanken på förstatligande av skolan.

Festligt nog håller jag, i stort, med allihop. Socialdemokraterna fokuserar på mindre klasser, satsning på lärare, jämlikhet i skolan och stopp för vinstjakt. Moderaterna är inte lika konkreta men säger att varje barn ska bli sett, mer tid tillsammans med lärare och satsning på lärare. Moderaterna tar som sagt även upp förstatligandet av skolan och säger att det inte bör prioriteras och Folkpartiet svarar att de står fast vid att det visst bör ske.

Jag tycker att det är ett problem att 290 kommuner får bestämma själva över skolan i allt för stor utsträckning. Jag tror inte chansen till en likvärdig skola oavsett var du bor ökar med ett sådant system.
Å andra sidan finns det nu mer akuta kriser för skolan – så som brist på utbildade lärare, ökad segregation och en läroplan som inte främjar lärande.

Vad gäller Moderaternas och Socialdemokraternas inlägg på DN Debatt har jag som sagt inte svårt att hålla med. Men det intressantaste är kanske inte vad de skriver där, utan vad de utelämnar.
Socialdemokraterna vill stoppa vinstjakten i skolan. Bra! Hur då? Det görs inte i en handvändning så som det ser ut nu. Antingen krävs en ny bolagsform, för skattefinansierad verksamhet, eller så får man skriva om bolagslagen. Annars blir det bara symtombehandling.
Nya moderaterna vill säkerställa att alla elever får det stöd de behöver. Bra! Hur då? Med vinstdrivande bolag och fria skolval kommer det inte att lyckas, hur mycket blå dunster ni än slår i ögonen på folk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>