Det måste väl ändå bero på vad vinsten används till?

Idag räcker det att jag har en enskild firma för att få starta en friskola. Några krav på pedagogiska kunskaper finns inte. För varje elev får jag en fastställd summa pengar, en skolpeng, fastställd av kommunen. Där har de räknat ut hur mycket som behövs för att utbilda eleven. Det finns inget sätt jag kan få mer pengar. Jag kan inte som i tillverkningsindustrin förändra min verksamhet så att jag får mer pengar för varje utbildad elev. De pengar jag får, skolpengen, ska räcka till allt – lärare, lokaler, utrustning, etc.

Det enda sättet att gå med vinst är alltså att dra ned på dessa utgifter. Det kan ju vara bra för kontinuiteten att jag kan spara pengar under läsåret för att kunna göra större investeringar, om jag tex behöver bygga en gymnastiksal eller en labbsal, så vinst måste jag ju kunna gå med menar jag. Från budgetår till budgetår.

Men, på vilket sätt gagnar det skolan och utbildandet av eleverna att jag som äger skolan kan ta ut vinsten från skolans verksamhet?
Är det inte väldigt viktigt att de bolag som tillhandahåller skattefinansierad utbildning har tydliga regler för hur dessa skattepengar får användas?

De värsta avarterna av friskolor som går med vinst är just dessa mindre bolag med en eller två skolor där enorma delar av skolpengarna betalas ut som vinst till ägaren.
Är det verkligen någon som tror att den vinsten gör skolan bättre? Att utbildningen blir bättre?

Den andra avarten är friskolekoncernerna.
Stora aktiebolag med många skolor där de som äger skolorna, aktieägarna, inte är de som jobbar i skolorna.
På vilket sätt kan lärare och skolledare göra ett bättre jobb när delar av skolpengen ska delas ut i aktieutdelning och helt lämna skolans verksamhet? På vilket sätt bidrar det till att kvaliteten i undervisningen ökar? Varför ska de få göra det?

Sedan början på 90-talet har vi halkat ned från topplacering till långt under medel i internationella jämförelser av kunskapsnivån.
1992 infördes friskolesystemet och det fria skolvalet. Hur kan man tro att det omöjligen kan finnas en koppling där emellan?

jag har en enskild firma

jag får starta en skola

även om jag inte haft några pedagogiska kunskaper

för varje elev får jag en fastställd summa pengar

en skolpeng, fastställd av kommunen där de räknat ut hur mycket som behövs för att utbilda eleven

dessa pengar ska täcka allt

det finns inget sätt jag kan få mer pengar

jag kan inte som i tillverkningsindustrin förändra min verksamhet så att jag får mer pengar för varje utbildad elev

de pengar jag får, skolpengen, ska räcka till allt – lärare, lokaler, utrustning, etc

det enda sättet att gå med vinst är alltså att dra ned på dessa utgifter

det kan ju vara bra för kontinuiteten att jag kan spara pengar under läsåret för att kunna göra större investeringar

om jag tex behöver bygga en gymnastiksal eller en labbsal

så vinst måste jag ju kunna gå med menar jag

från budgetår till budgetår

men

på vilket sätt gagnar det skolan och utbildandet av eleverna att jag som äger skolan kan ta ut vinsten från skolans verksamhet?

är det inte väldigt viktigt att de bolag som tillhandahåller skattefinansierad utbildning har tydliga regler för hur dessa skattepengar får användas?

de värsta avarterna av friskolor som går med vinst är just dessa mindre bolag med en eller två skolor där enorma delar av skolpengarna betalas ut som vinst till ägaren

tror du verkligen att den vinsten gör skolan bättre? att utbildningen blir bättre?

den andra avarten är friskolekoncernerna

stora aktiebolag med många skolor där de som äger skolorna, aktieägarna, inte är de som jobbar i skolorna

på vilket sätt kan lärare och skolledare göra ett bättre jobb när delar av skolpengen ska delas ut i aktieutdelning och helt lämna skolans verksamhet? på vilket sätt bidrar det till att kvaliteten i undervisningen ökar? varför ska de få göra det?

sedan 1992 har vi halkat ned från topplacering till absoluta botten i internationella jämförelser av kunskapsnivån

1992 infördes friskolesystemet

hur kan man tro att det omöjligen kan finnas en koppling där emellan?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>