Sämre sen friskolereformen

I en rapporten Friskolor, kvalitet och vinst beställd av Friskolornas riksförbund (om den orättvisa medierapporteringen om vinstintressen i friskolor…) konstateras att man – dels inte hittar stöd för att skolan blir sämre av att den drivs i privat regi (!), dels att svenska elevers resultat inte står sig i relation till andra länders elever och att det är en trend som pågått sedan mitten av 90-talet.

Friskolereformen genomfördes 1992.

Det stora problemet är dock betygssystemet som infördes ungefär samtidigt. Och kombinationen är förödande. På sidorna Förutsättningarna …och resutatet. ovan förklaras hur.

En reaktion på ”Sämre sen friskolereformen

  1. Problemet är väl snarare att man inte fortsatt reformen. Skolpeng och dylikt. kan ju enbart vara ett steg på vägen, att skilja skolan från staten helt. Givetvis blir inget perfekt när man gör en halvhjärtad privatisering. Samma sak med betyget, vad är poängen med att lagstadga sådant? Låt skolor, föräldrar, företag och de eftergymnasiala utbildningsinsitutionerna bestämma hur och om elever skall betygssättas alls.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>