Riskkapitalisternas nya sedelpressar

Ingenstans i världen är det så ekonomiskt fördelaktigt att äga och driva en friskola som i Sverige. Skollagen är helt underställd aktiebolagslagen. Som det ser ut nu får man inte inskränka friskolornas möjlighet att göra vinst, eller ens inskränka möjligheten att plocka ut denna vinst ur det skoldrivande aktiebolaget. Det finns inga skyldigheter annat än gentemot aktieägarna. Vill aktieägarna ha vinst så är det vinst som är skolans fokus. Entré Riskkapitalisterna. Vad ska vi gissa på är riskkapitalistbolagens fokus?

Jag förstår inte hur någon kan argumentera för skolbolagens rättigheter att dränera skolorna på resurser när detta så uppenbart förstör den väldigt goda idén om att kunna driva en skola utanför kommunal regi. Är det bara möjligheten för skolans ägare att tjäna pengar som driver dem att bedriva skolverksamhet?

SVT Rapport: Riskkapitalister söker sig till vård och skola

Aftonbladet Debatt: De blir miljonärer på förskolepengar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>