Driva skola som bolag

Omkring 60% av friskolorna i Sverige drivs av aktiebolag. Aktiebolag som styrs av aktiebolagslagen. Aktiebolag som kan dela ut vinst till sina aktieägare.

Denna ”vinst” är i praktiken outnyttjade skattepengar, utbetalade av kommunen i form av skolpeng. Redan 2003 kom ett förslag om begränsad vinstutdelning för skolor som drivs av aktiebolag. Förslaget innebar ingen begränsning för skolan att gå med vinst, bara en begränsning i att dela ut denna vinsten till externa aktörer utanför bolaget. Högskoleverket hade inget att invända mot förslaget. Skolverket tyckte inte förslaget räckte utan att en helt ny bolagsform för just skolor behövdes. Friskolornas riksförbund och Svenskt Näringsliv uttalade sig starkt kritiskt till förslaget.

- ”Svenskt Näringsliv motsätter sig starkt dessa strävanden att inskränka de privata alternativen”.

Förslaget kom sen inte längre och sen dess är utvecklingen tydlig. Fem av sex aktiebolag som driver friskolor går med vinst. 2008 hade de 300 aktiebolag, som driver friskolor, en sammanlagd omsättning på 10,7 miljarder kr. Den utdelade vinsten var drygt 500 miljoner kr.

Lite länkar:
SVT Rapport om friskolevinster
Sveiges Skolledarförbund om friskolevinster
Svenskt Näringsliv om vinstbegränsningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>